News / Novis på biobränsle insets? Nu besvarar vi alla era frågor om Nordicon GreenwayZ
10
Oct
10
Oct

Novis på biobränsle insets? Nu besvarar vi alla era frågor om Nordicon GreenwayZ

Nordicon GreenwayZ 

Nyligen hade vi glädjen att lansera vår senaste satsning Nordicon GreenwayZ Biofuel Insetting Solution – en innovativ lösning som med några få knapptryck kan minska koldioxidutsläpp för sjötransporter med upp till 100%, genom insets av förnybart biobränsle. GreenwayZ är ECU Worldwide’s globala hållbarhetsinitiativ som innefattar flera satsningar med sikte på att vara en klimatneutral transportpartner 2040.

Nästa steg för företag som vill bli mer hållbara

Företag kan samarbeta med Nordicon för att skapa en mer hållbar leveranskedja genom att använda vår Biofuel Insetting Solution, optimerad för LCL. Att byta till förnybart bränsle hjälper inte bara till att minska koldioxidavtrycket för transporten, utan bidrar också till den globala energiomställningen och snabbare avkarbonisering av sjöfartsindustrin. 

När företag väljer en leverantör för CO2-reducering genom bränslebyte, är det viktigt att noggrant utvärdera certifiering och verifiering, bränsle-effektivitet och -kvalitet, transparens, rapportering, hållbarhet och miljöpåverkan.

För en djupare kunskap över processen av att byta till förnybart biobränsle, samt värdet för er och era kunder, delar vi med oss av hur Nordicon GreenwayZ fungerar genom att besvarar de vanligaste frågorna i en Q&A nedan.

Lär dig mer om book & claim av certifierat förnybart biobränsle!

Q: Vad är Nordicons GreenwayZ Biofuel Insetting Solution?
A: Nordicon GreenwayZ Biofuel Insetting Solution är en tjänst som gör det möjligt för våra kunder att byta till förnybara bränslen och därmed minska sina CO2-utsläpp med upp till 100%. Detta uppnås genom en unik “Book & Claim”-metod som tillåter användning av fullt förnybar flytande biometan för sjötransporter och därmed påverka sina emissioner inom Scope 3.

Q: Vad innebär Book & Claim?
A: Book & Claim-systemet för förnybart biobränsle möjliggör att företag inte behöver hantera det fysiska flödet av bränslet, utan i stället köpa de hållbara egenskaperna hos biobränslet genom certifikat som bekräftar dess miljömässiga fördelar och garanterar att det förnybara bränslet tillförs marknaden och ersätter det traditionella bränslet genom insets.

Q: Vad är Scope 3?
A: Benämningen Scope 3 härstammar från ramverket Greenhouse Gas Protocol som används för att mäta företags utsläpp av växthusgaser globalt. Scope 3 inkluderar de utsläpp av växthusgaser som företaget inte kontrollerar men ändå orsakar, som tex sjötransporter i logistikkedjan.

Q: Hur fungerar bokningsprocessen med förnybart bränsle?
A: I My Nordicon kan Nordicons kunder bedöma sina nuvarande CO2-utsläpp och bestämma vilken nivå av utsläppsminskning de vill uppnå, t.ex. 25%, 50%, 75% eller 100% genom förnybart biobränsle. Insetting-ordern kan placeras direkt vid bokning eller när som helst under transporten. En utförlig beskrivning över hur Nordicons emissionskalkylator är uppbyggd finns i My Nordicon, under Emissions Ocean. 

Q: Vilken typ av biobränsle använder Nordicon och hur är det certifierat?

A: Nordicon använder förnybar flytande biometan som framställs från ansvarsfullt hanterade avfalls- och restmaterial, till exempel djurgödsel. Detta bränsle är certifierat av International Sustainability and Carbon Certification (ISCC) och innehåller ingen palmolja. Vår Book & Claim produkt mäts och rapporteras genom Smart Freight Centre (SFC) Framework.

Q: Vad är Smart Freight Center Framework?
A: Smart Freight Center, en internationell ideell organisation som satt upp ett regelverk för hur utsläpp från logistikaktiviteter, inklusive användning av biobränsle, ska mätas och rapporteras. Certifieringsprocessen säkerställer att biobränslen används på ett sätt som minimerar klimatpåverkan och bidrar till mer hållbara logistikkedjor.

Q: Vad får kunder som bevis på att de har använt biobränsle?
A: Efter att ha använt vår insetting av förnybart biobränsle får kunderna ett certifikat från Nordicon som bekräftar den CO2-reduktion som uppnåtts genom bränslebytet. Certifikatet inkluderar en detaljerad redogörelse för de ursprungliga utsläppen med konventionellt marinbränsle, och den minskning som uppnåtts med förnybart biobränsle. Årsvis skickas även ett verifierat retirement statement med detaljer om CO2-reduktionen, vilket följer internationella standarder som ISO 14040:2006 och EU:s förnybarhetsdirektiv.

Q: Vem kan tillgodoräkna sig CO2-reduktionen?
A: Genom retirement statement allokeras reduktionen till varuägaren, angiven som Biofuel Beneficiary. Utsläppsminskningen verifieras av en oberoende tredje part för att säkerställa korrekthet och förhindra dubbelräkning. Eftersom reduceringen faller inom Scope 3 kan alla parter i värdekedjan tillgodoräkna sig reduceringen av CO2 för transporten och därmed rapportera sina Scope 3 – utsläpp i sin hållbarhetsrapport. 

Q: Finns det olika typer och kvalitet av biobränslen på marknaden?
A: Det finns många olika typer av biobränslen med varierande klimatpåverkan på marknaden med utsläppsreduktioner som varierar mellan 20 – 100 % beroende på hur de produceras ochUtsläppsreduktionerna mäts som minskningen i växthusgasutsläpp över bränslets livscykel, från produktion till anBland biobränslena har Nordicons förnybara flytande biometan, som framställs från avfalls- och restmaterial som djurgödsel, en av den högsta utsläppsreduktionen på 100%.nDetta ger biometan en betydligt lägre klimatpåverkan jämfört med andra biobränslen och är därför det optimala och mest hållbara alternativet på marknaden.marknaden.  

Q: Varför ska man välja Nordicons Biofuel Insetting Solution?
A: Nordicons lösning ger en betydande CO2-reduktion upp till 100%, är hållbart certifierad, integreras sömlöst i befintlig bränsleförsörjning utan driftstörningar, och är lätt att använda i My Nordicon. Dessutom är tjänsten globalt tillgänglig, vilket gör att du kan reducera CO2 oavsett lastens ursprung eller destination. Genom Nordicon GreenwayZ Biofuel Solution säkerställer du att din kund väljer en leverantör som erbjuder en certifierad och verifierad produkt.

Q: Hur beräknas kostnaden för reduktionen genom biobränsle insets?
A: Kostnaden för insättning baseras på det aktuella marknadspriset för bio-LNG, och omvandlas till ett motsvarande pris per kg CO2 med hjälp av en ackrediterad metod från Smart Freight Center och granskad av Verifavia, en erkänd ledare inom miljöpåståendevalidering och verifiering av efterlevnad.

Q: Kan kunder köpa förnybart bränsle och reducera CO2 på gamla transporter?
A: Ja, produkten kan användas på gamla bokningar under innevarande år. Nordicon kan även erbjuda bulkinköp per ton/CO2 som inte kopplas till individuella bokningar. 


Q: Vad är skillnaden på att reducera och kompensera för CO2?
A: Att reducera och kompensera för CO2 är två olika tillvägagångssätt för att hantera koldioxidutsläpp.  

  • Reducerad CO2 innebär att man minskar de faktiska utsläppen av koldioxid viReducerade CO2-utsläpp innebär att du minskar den mängd koldioxid som produceras från din verksamhet eller aktivitet, vilket bidrar direkt till att minska den globala uppvärmningen.ärmningen. 
     
  • Kompenserad CO2 innebär att du erkänner att du har utsläpp som inte kan elimineras direkt och väljer att stödja andra initiativ som minskar koldioxidutsläpp någon annanstans för att neutralisera din egen klimatpåverkan.

Nordicon Greenwayz Biofuel Solution är CO2 reducering genom certifierad insättning av förnybart biobränsle direkt till källan av koldioxidutsläppen inom transportkedjan.

Kontakta oss!

Vi är oerhört stolta över att erbjuda våra kunder möjligheten att nå våra gemensamma mål för en hållbar framtid.

Är du redo att börja reducera CO2 för dina sjötransporter, kontakta oss så berättar vi gärna mer!